Rss

SVE NA IZVOLTE

ordinacija

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeleni zidovi i užasan smrad, jedinstven za svaku od ovakvih ustanova. Gledam kroz prozor, glave naslonjene na jastuk na kome je do pre tri dana ko zna ko spavao. Dosada i neizvesnost. Kikotanje u daljini. Zvrndanje telefona. Dve jabuke na komodici pored kreveta i načeta kesica grisina. Ležim i čekam. Kotrljanje točkića i zveketanje viljušaka. Doručak. Ili ono što se jedino na ovakvom mestu može nazvati doručkom. Ovde i u jeftinim hotelima, odredištima besmislenih đačkih ekskurzija. Metalni tanjirić, parče maslaca i kašika džema ili dva koluta usmrdele, skoro zelene salame. I hleba koliko hoćeš. Od pre neki dan, ali ipak u neograničenim količinama.

– Šta ćeš, mala?

– Džem.

– Na. Oćeš čaj ili mleko?

– Čaj, molim vas.

– Daj de šolju.

– Šolju? Kakvu šolju?

– Pa ako nemaš u šta da sipaš čaj, onda ga ne možeš ni dobiti.

– Vi nemate šolje za čaj i mleko?

– Ajde dete, ko će još i ta kolica da vuče… Imaš li šolju ili nemaš?

– Nemam…

– Ništa onda, ajde, javi tvojima da ti donesu pa ćeš ujutru imati.

– Izlazim danas.

– E pa onda, ajde, nek si ti dobro, ne’š crći za šolju čaja.

Pomalo sablasan osmeh gospođe koja mi dodade metalni tanjirić i kotrljanje točkića kolica koja se udaljavaju. Kašika džema, parčence maslaca i dve kriške bajatog hleba. Sedim i opet gledam kroz prozor.

– Zašto ne jedeš?

– Ne mogu.

– Eee, pa ne smeš to tako. Znaš, trudna žena jede za dvoje. ‘Nači, ako si do sada jela jednu istu porciju, od sada moraš jesti dve takve. Tako je meni moja mama rekla i ja je slušam.

– A koji si mesec? Sedmi , osmi?

– Treći seko, treći.

Devojčica od svojih šesnaest godina, na krevetu pored, veselo se smejulji i trpa u sebe duplu porciju hleba i salame. I mleka. Iz svoje šolje, naravno. Vreme toliko sporo prolazi da mi se čini da je sve što se oko mene dešava ustvari loš usporeni snimak života iz nekakvog soc-realizma. Trebalo bi da odradim taj pregled i da napokon odem kući, da pijem čaj iz svoje šolje. Prozivaju me.

– Mala, uđi u četvorku, raspremi se i lezi, sad će doći doktor.

Ginekologija. ‘Raspremih’ se i legoh na onaj sto, nedugo zatim uđe i doktor. Na njegov znak glavom namestih telo i noge u onu blaženu pozu u kojoj se, ma koliko puta da posetim ginekologa, nikada neću osećati prijatno. Taman što je taj poslednji pregled pred izlazak trebalo da počne, doktoru zazvoni telefon.

– Trenutak samo, ne pomerajte se – reče mi i izađe da završi razgovor.

I nema ga da se vrati. Nema ga. Narednih 45 minuta, ulazili su, izlazili, lekari, sestre, pacijenti. Mog doktora još uvek nema. I svako od njih bi letimično bacio pogled na mene u onoj blaženoj pozi. Očekivala sam da će u svakom trenutku ući i neki automehaničar krezavog osmeha i da će reći ‘nisam ginekolog, ali mogu da pogledam’. U jednom trenutku, kad je kroz onu prostoriju prošlo pola medicinskog osoblja celokupne bolnice, priđe mi jedna starija doktorka i reče:

– Sine, ustani ti polako, doktor je verovatno zaboravio na tebe…

Ustanem, obučem se, odem u svoju sobu kao pokisla, kao ponižena, jedva zaustavivši suze. Na izlasku iz te, reklo bi se, najprometnije prostorije na odeljenju ginekologije, sretnem doktora.

– Doktore, pa čekam vas već skoro sat vremena!

– Ahahahahahahaha, mala, pa ti si još dobro i prošla! Tako sam jednu zaboravio i poš’o za Beograd. Zvali me da vide gde sam kad sam bio negde ispred Čačka! Ahahahahaha

– Dobro je… Hvala vam doktore, sad se već mnogo bolje osećam…

– Ajde, mala, ajde, ulazi. Nemam ja ceo dan…

Comments (2)

  1. ljiljana krivokapic

    Jebiga.
    Slicno iskustvo. I onda kada je moj plod ljubavi porastao, rekao mi je: dosadna si, prevazidjena. Ostsavi me na miru. Uostalom js nisam ni trazila da me rodis.
    I nije trazila al sam ja trazila.
    Jebiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box